"Nu m-a sunat nimeni sau fac ceva gresit". Hai sa ne uitam putin in piata, pentru ca aplicarile tale nu merg in neant, ci ajung la niste oameni, la niste companii care au anumite nevoi. Se potriveste oare cererea cu oferta?
Recrutarea candidaților pentru ocuparea forței de muncă poate părea un lucru simplu, însă nu este deloc așa.
Recruiterii pot pierde între 4 și 6 salarii brute per angajat, atunci când fac alegerea greșită. Motiv pentru care procesul de selecție a devenit tot mai complex și de durata.
Piața muncii este în continuă dezvoltare atât pentru angajații români, cât și pentru cei aduși din străinătate, însă anumite lucruri care țin de contextul tarii, firmei, etc pot întârzia procesele de resurse umane. TOATE de altfel, nu doar recrutarea.
Articole de specialitate din domeniul HR dezvăluie că în 2024, vor putea fi aduși până la 100.000 de muncitori străini, însă posturile vizate de ei, nu pun în pericol posibilitatea obținerii unui loc de muncă pentru români. Pentru ca…ai ghicit, pentru acele locuri de munca, nu exista candidați romani potriviți.
Sa vorbim un pic si despre "elefantul din camera": Folosirea recrutării digitale. Este o modalitate de a atrage candidați folosind rețelele de socializare Facebook, Instagram, Linkedin sau Reddit, motoare de căutare ca Google, sau chestionare online de evaluare. Fiecare companie are nivelul ei de digitalizare și fiecare recruiter are uneltele sale. Unii cer sa răspunzi într-o înregistrare video la primul interviu (care practic nu se face cu o persoana) și au instrumente AI care analizează conținutul răspunsurilor tale, tonul, mimica, pe cand alții nu au astfel de rachete și sunt la polul opus al digitalizarii și încă cer CV Europass. Nu e nimic greșit în niciunul din cazuri, e important însă să fii pregătită pentru oricare dintre procese și informata cu privire la ce fel de CV e potrivit sa trimiți unde anume!
In principal, cei vizați de "recrutarea digitala" fac parte din generația Z sau Y (millennials), fiind persoane care folosesc dispozitive conectate la internet, știu să folosească uneltele digitale și petrec mult timp online. Asta înseamnă clar ca pentru motostivuitorist, sudor, etc vei auzi anunțuri la radio-ul local cel mai probabil, și nicidecum nu le vei citi pe LinkedIn. E important să înțelegi unde anume "te poți intalni" cu jobul potrivit înainte sa alergi ca musca fără cap în toate direcțiile.
În prezent vorbim despre 4 generații care activează pe piața muncii, de la Baby Boomers (1946-1964), Generația X (1965-1980), Generația Y sau Millennials (1981-1996), la cea mai tânără generație activă, Gen Z (1997-2012). De ce este relevant să ținem cont de asta? Pentru că fiecare generație sau cohortă demografică vine cu particularitățile sale, cu abilități și înclinații diferite, din ce în ce mai familiarizați cu internetul și tehnologia și aici putem vorbi despre nativii digitali versus cei care nu au avut deloc acces la acest tip de tehnologie în copilărie și adolescență. Asta nu înseamnă doar ca în funcție de vârsta candidatului vizat, recruterii îl cauta în alt loc, ci și ca attention-span-ul e diferit, stilul de comunicare e diferit, abordarea pentru a atrage un candidat e diferita în brandul de angajator, beneficiile pot fi diferite. Sau toată lumea e obosita, nu are resurse și publica anunțuri clonate fără diferențieri…doar ca eu de astea m-as feri.
În 2024 numărul angajaților din Generația Z va depăși numărul celor din generația Baby Boomers, conform unui raport Glassdoor, ceea ce schimbă puțin perspectiva din care trebuie făcută recrutarea în acord cu nevoile angajaților dar și cu cerințele reale ale angajatorilor. Mai mult, asta înseamnă că indiferent unde te afli, vei avea colegi tot mai tineri și ar fi util sa te obișnuiești cu asta cât mai repede și sa te adaptezi la schimbare. Contracandidații tai vor fi procentual în numărul de aplicari la un job, mai mulți mai tineri, colegii de la munca mai tineri, oamenii din echipa ta tot mai tineri.
Concluzia? Top of mind, una singura: învăța sa ramai cu mintea tânără, hai la workshop-ul despre superputerea de a învăța 😉
Și te intreb: ce părere ai despre viitorul pietii de munca?