Despre retrospectivă și strategie

29/03/2024

Se termina Q1 si un obicei sănătos cu care am rămas din Elveția, este de a planifica strategic pe 5 ani, apoi pe 1 în detaliu și sa iei la bani marunti fiecare quarter, before, after și tracking de progres.

Cel mai boring "hook" pe care îl puteam alege (probabil) pentru o postare pe Fb într-o joi la final de martie 🤣. În același timp, pentru mine e extrem de meaningful și evident "exista un motiv". So, read on for the juicy stuff.
În decembrie încă ma mai gândeam sa iau proiecte corporate și în 2024 pentru a avea mai multe surse de venit din training și coaching, nu doar B2C = în mare parte mamele cu care lucrez, apoi femei single și uneori și tați.

Well sa vedem cum a fost Q1:
🧭 Am avut 6 cereri de oferta pentru servicii custom-made de training design and delivery care nu s-au concretizat. Bugete mari, oameni nehotărâți, nshpe decision makers etc. Cum oferta mea expira în 30 de zile, practic aceste cereri care au venit de la ei către mine, nu mai sunt valabile. Nu vor fi recalculate pentru Q2 pentru ca în Q2 am deja planificate alte proiecte. Pre-pandemie semnam un proiect de training design după 3 call-uri cu un client american care ma gasise pe LinkedIn, cu un buget de 5 cifre. Gandindu-ma la asta, mi-am amintit ca practic eu nu am mai lucrat cu clienți corporate romani de mai bine de 10 ani și…cred ca nu îmi doresc asta în continuare.
🧭 Tot la începutul anului, în spiritul anului trecut când am avut CIM pentru doar a a5a sau a6a oara în viata mea, am decis sa aplic la joburi nu doar pentru a rămâne conectata la "realitatea proceselor de recrutare", ci actually to get a job if something juicy comes up. Am aplicat ca orice clienta de a mea, folosind metodele pe care le recomand eu clientelor, la aproximativ 30 de joburi și am scris tot cam pe atâtea mesaje directe recrutorilor ce aveau poziții deschise. Am avut 5 variante de CV customizate pe acele roluri. Am obținut răspuns la toate mesajele private, emailuri de "ne pare rau" generice la aproape toate aplicarile. Am avut 4 conversatii cu CV screeneri "robotizati" și am întrat în 2 procese de selecție unde am ajuns pana la ultimul interviu și nu ne-am înțeles la bani sau la program nici cu romanii, nici cu britanicii, nici cu elvetienii, nici cu polonezii. A fost o experienta mișto din care mi s-a reconfirmat ca nu ma vor plăti alții cât face creierul meu, pe un part-time remote EVER pentru ca sunt în urma cu 2 decenii fata de gândirea pe care ar trebui sa o aibă ca să putem lucra win-win în viitor. Așadar, still ahead of time, ne vedem la anul în interviuri ca să iau pulsul pentru clienții mei, daaar I am happy to say with 200% certainty: I am unemployable.
🧭 Ceea ce ma aduce unde sunt: am lăsat bagajele inutile în tren și am coborât în gara pe lângă care am mai trecut de multe ori, unde am și coborât în trecut și care este reprezentarea clara a viitorului meu: antreprenoriat B2C, cliente romance mostly. Având în vedere ca viata nea profesionala din 2008 pana inainte de byarmina a fost de prestări servicii B2B, doar pentru clienți străini…sunt încă într-o perioada de "obisnuire" cu ideea și ma bate gândul sa revin la engleza. Doar ca e atât de mare nevoia de career coaching și consultanta pe piața din România încât se activează salvatorul ongist din mine la fiecare încercare de internaționalizare conștientă și consecventa. Sunt convinsa ca mi-ar fi mult mai ușor sa revin în piață internațională b2c din b2b decât sa ma bat în continuare în piață românească b2c pe ceea ce fac. Și totuși…voi pleca în vacanta și în toamna ma decid. I might switch everything to English. We will see 🙂
🧭 Dacă tot te-am invitat în bucătăria mea interna, hai sa îți zic și de unde vin constantele și variabilele acestei ecuații I am pondering on. Am postat luni pe Părinți pe sârmă - unde va invit sa va alăturați pentru resurse pretioase continue pentru părinți (greu de măsurat valoarea lor, dar prețul este 0 lei!) - despre cât de greu le e mamelor din România după ce am citit raportul de pe airost(.)ro. Nu e nicio noutate pentru mine, dar e un awareness și aknowledgement de care este nevoie. Se va stinge la fel ca Macarena sau Nesupusele sau metoo etc. Revenind în bucătărie, îmi este clar ca majoritatea femeilor din România au nevoie de ajutor și susținere, dar extrem de puține vor cere ajutor, sau vor acționa. Este o criza globala de ACTIUNE în prezent (nu o zic eu, ci alții care măsoară astfel de lucruri). Ori dacă nu poți, dar ai vrea, vedem cum facem și poate poți. Dar dacă nici nu poți și nici nu vrei pentru ca "nu te-am convins" (citez dintr-o conversatie cu o potențială clienta) fiindcă "faci prea multe ca să faci totul bine" 🙂 sorry, spor la zbor, draga mea, am decis deja de ani buni ca nu mai am nimic de dovedit. I will pitch. And move on.

🧭 În Q1 am făcut multe da:

  • 4 ateliere masterclass de grup 2h fiecare unde conținutul îl visam și l-am tot făcut în 1la1, deci workload-ul mare a fost "ghici unde"? În promovarea lor fără ads.
  • 1 program de durata medie pentru ca s-a cerut și s-a strâns grupa. O surpriza tare plăcută
  • am reușit sa ajung (aproape) la zi cu sesiunile 1la1 vândute în pachete în promoția de Crăciun
  • am umplut mai mult de part-time cu coaching 1la1 tot restul timpului. Pentru ca în aspect pe care un angajator prost nu îl va înțelege niciodată este ca un angajat senior nu îți mai închiriază creierul cu ora și nu se mai leagă de un CIM full-time onsite, ci are nevoie de libertate ca să producă rezultate. Și dacă tu ești deștept îl iei part-time și îl lași sa vina de la el extramiles și extraresults. Și vor veni.

All in all îți mulțumesc Q1 și ma așez în Q2 cu entuziasm și zâmbet și planuri spre noi orizonturi. Planuri pe care I Dare and Do them. ACTIUNE!

PS: s-a tradus cartea lui Britt Frank. Nu mai aveți nicio scuza!😎
Spor la zbor dragelor în Q2! 💅

Plătește online

Echipa ByArmina - SC CRB COMERTRANSCONSULT SRL
Copyright 2020 - 2024 byArmina.com | byArmina.com foloseste cookie-uri | Termeni și condiții | Politică de confidențialitate
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram