#DeLaCliente "Sunt penalizată pentru că am îndrăznit să am un copil."

10/04/2025

Când s-a întors din CCC, Adina (not her real name) a avut surpriza să i se pună în față un act adițional. Cu o față senină de parcă fumase ceva să prindă curaj să îi spună vestea, o HRitză la 20 și ceva de ani, a informat-o: "job-ul dumneavoastră nu este disponibil".

Adina îmi povestea nervoasă la telefon: "Mi s-a oferit un rol cu -15% la salariul meu de acum 2 ani, la "mutat hartii". Nu am mai făcut ceva așa plictisitor din facultate. Mi-au dat 1 zi să mă gândesc, de asta te sun. Mi se pare nedrept."

Poate și tu ai pățit ca Adina? Ei bine, află că e obligația lor să îți ofere un rol similar dacă postul a fost desființat. În niciun caz mai jos salarial. Și 6 luni nu au voie să te dea afară. În realitate însă:

1. Mulți angajatori păstrează persoana care a venit ca înlocuitor pentru ca i-au făcut contract pe nedeterminată, sau nu te mai doreau oricum sau șefului îi place mai mult de angajatul nou.

2. Dacă semnezi un act adițional, orice "drept" al femeii întoarse din CCC inclusiv obligativitatea de a te păstra 6 luni angajată, dispare!

3. Discriminarea este reală chiar dacă uneori e mai puțin evidentă. Uneori replicile care rănesc sunt bine gândite și folosite ca "picătură chinezească" să te facă sa pleci, sau nemulțumirile sunt exagerate ca sa muncești în plus, să "demonstrezi" că nu mai ai "mommy brain".

I-am zis: "Îmi pare foarte rău Adina! Unii oameni sunt defecți. Eu te sfătuiesc să nu semnezi și să discuți cu o persoană de decizie, altfel revine avocatul tău pe cai oficiale către ei. Cine are jobul tău?"

Răspunsul m-a făcut să râd nervos: "un bărbat care între timp a devenit tată. Cică: 'are un bebe mai mic decât al tău'."

Caz tipic de "motherhood penalty" și "fatherhood bonus". Citisem recent despre asta. E dovedit statistic că mamele sunt penalizate când revin. Ori "mai inocent" prin neactualizarea salariului (nici măcar inflatia!) ori cu discriminare vădită cum e în cazul Adinei, pe motiv de "mommy brain" îți oferă "ceva mai ușor".

Impresia angajatorilor este falsă, iar adevărul este altul:
❌ O mamă are alte priorități, deci nu poate face treabă serioasa imediat ce revine la munca.
️✅️ O mamă căreia ii se oferă flexibilitate și nu i se pune condiția "ori te invoiesti sa iți duci pustiul la dentist, ori esti manager, ambele nu se poate", este mai constiincioasa și loiala decât un angajat nou
❌️ Abilitățile mamei sunt depășite și viteza de reacție e mai mica, mintea e "ruginita"
✅️ Mama are abilități în plus, inteligenta emoțională mai ridicata, mintea e aceeași. "Mommy brain" NU ESTE REAL. Cel puțin nu după +1 an de ccc.
❌️ Absenta ta ne-a dat mult de furca, am dus greul fără tine, deci acum e timpul să suferi și tu, pentru ca ne-ai lăsat singuri și habar n-ai prin ce am trecut noi, colegii tai, când nu ai fost aici
✅️ Fiecare a avut propria călătorie: mama una personala, colegii una profesională. Sentimentul de abandon e de dus la terapie și nu de pus în cârca mamei. Mama doar a scos din ea un copil și i-a fost alături ~2 ani.

Sistemul e greșit. Oamenii greșesc. "Torționarii" se gândesc doar la bottom line. Mai trist e că adesea torționarii sunt mame.

Șefa Adinei are și ea copii. Sunt deja mari, ce-i drept, iar pe vremea ei CCCul era un lux inexistent.

Tu cum te pregătești mental, emotional, profesional pentru întoarcerea la muncă după o pauză motivată?

Plătește online

Echipa ByArmina - SC CRB COMERTRANSCONSULT SRL
Copyright 2020 - 2024 byArmina.com | byArmina.com foloseste cookie-uri | Termeni și condiții | Politică de confidențialitate
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram