Clean your feed

21/01/2024

41yearsyoung #slowdown #cleanup #longformwriting #story2 Clean your feed to nourish your mind. Scoate oțetul, bicarbonatul, cârpa magica. Dacă ai nevoie, și 🧄, magneziul și 🧦pufoși.

🍵Eu pun de un ceai de ghimbir cu miere și 🍋 lămâie ca urmează o poveste mai lunga și te invit în mintea mea. Ia loc! 🛋

🧽Pe peretele scolii pe care o vedeam cand ieseam la joaca la bunici cand nici nu stiam sa citesc, scria “Mens sana in corpore sano”. Când au varuit-o după revoluție, n-au mai păstrat proverbul. S-au șters atâtea amintiri de atunci, dar asta nu.
Eu aleg sa îl rescriu în spiritul acestui deceniu, astfel: “Minte sanatoasa cu un feed sanatos”. Cum arata feed-ul tau din social media?
🔪 Azi dau putin din casa despre cum fac eu “digital declutter” sau “how to curatenie generala în curtea mea digitala”.
🧹 M-am apucat de curățenia digitala în decembrie când am sortat și mutat aproximativ 20000 de poze. Am început cu sarcina cea mai dificila pentru mine. Pentru ca am privit în urma si am sters multe. Tot ce nu are valoare pentru viitor.
🪟 Apoi am făcut structura de foldere pentru 2024 pe laptop. Am arhivat și redenumit o parte din folderele din 2023. Am mai rasfoit o parte din fisierele de lucru cat si din cele personale.
🪞Cel mai prost am stat la carti citite fata de ce îmi propusesem. Doar ca am făcut o mulțime de alte lucruri. Pe unele le uitasem sau nu le dădeam “greutatea potrivita”. Când însă folderul rădăcină are 1 giga de docx și pdf…încep sa se aprindă beculetele.
🚪Așadar, a fost și un fel de “ritual de închidere” cu un self-five pe unele arii. Pe alte subiecte cuvantul 'closure' ar fi mai potrivit.
Unele grele profesional sau personal, altele mai ușoare. Fiecare cu mega și giga ale lor.

💡Noua structura de foldere goale și 'clean' pentru 2024, mi-a dat un boost de energie pentru CREATIE.
Dacă vreau mai mult din ceva, atunci voi avea mai multe proiecte în direcția respectiva și ca atare mai more foldere. Titlurile și le vor păstra pana la finalul anului. Unele probabil vor rămâne goale. Altele noi vor apărea doar sub structura acestor foldere. It's like a Petri dish.🧫

📎Din ce vreau mai puțin anul asta, primește un singur folder numit “Rest”. Care dacă nu ma auto-sabotez, la final ar trebui sa fie cel mai mic.
Și asa am ajuns la un draft vizual 🛤 de “business planning” pentru 2024.
Încă este draft pentru ca vreau sa îmi dau timp sa ma consult cu toți partenerii din capul meu: valorile mele personale și sabotorii îndeosebi.
✌️Pe sabotori, prietenii mei, mai tacuti de cand lucrez cu ei, o sa ii invit la brunch-ul de fiecare sâmbătă, pentru o discutie de declutter. Sa vedem dacă anul asta ma lasă să îmi vad de treaba. O sa ii observ ca la poker, si sper sa nu ii și absorb. Sa rămână în fata mea, ca să ii pot privi în ochi când ne conversam.
🦄 Apoi o sa adaug elemente externe în structura mea de foldere. Spațiu pentru năluci. Spațiu pentru lucrurile “de nerefuzat” sau importante în “orizonturi mai largi”, dincolo de 2024 și dincolo de granițe. Unicornii și dragonii de dincolo de gard.
☄️ La început de ianuarie a urmat inboxul de "junk mail” si "hai sa incerc", pe care îl folosesc pentru a ma abona la lucruri cărora le dau o șansă. Acolo au fost câteva mii de mailuri. Unele au mers cu "delete" in bulk, altele nu. A fost relativ rapid pentru ca dacă nu am mai deschis un mail la care sunt abonata de mai mult de 6 luni, cel mai probabil nu mai e relevant. Deci întra în assessment: nu a adus valoare sau nu i-am alocat timp? Mai încerc în 2024? Sau incerc altceva? Asa am "mutat" câteva abonari în inboxul "de bun", iar pentru altele am decis ca e momentul sa caut alți specialiști pe care sa ii urmăresc, sa le dau o șansă.
❄️ Inboxul "de bun" a relativ ușor de curățat pe anumite categorii și foarte greu mi-a fost sa decid pe alte categorii. Asa ca, în spiritul "slow winter" am lăsat pe ianuarie.
🗂Tot în “hibernare” am creat și primul draft de “reading list”. Un lucru pentru care le sunt recunoscătoare învățătoarei și apoi profesoarelor de romana, sunt listele de lectura. Pentru mine erau mai importante la final de an, decât “coronita”. Din liceu am început sa îmi creez și eu propriul reading list.
📚Cu timpul a evoluat în doua directii: “cărți pentru biblioteca” si cărți pentru “reading list”. “Călătoria” lor din recenzii în biblioteca digitala personala și apoi în reading list, în “read” in goodreads, are multe filtre. E un întreg proces pe care l-am conștientizat abia de vreo 10 ani.
📐Atunci când am realizat ca e un proces în sine am decis sa decis sa ma așez frumos și sa fac un “design de proces” asa cum făceam pe vremuri în banca în Zurich. Fără Visio, dar cu la fel de multe “porti” / “entry gates”. Pentru ca ce ajunge sa îmi capteze atenția, este ceea ce îmi hrănește mintea.

🎲 Și dacă ai citit pana aici, ia un loc, mai am ceai cu ghimbir pentru tine si usturoi pentru viruși. Fa-te comoda și spune-mi: ce alegi sa îți hrănească mintea în 2024?

Plătește online

Echipa ByArmina - SC CRB COMERTRANSCONSULT SRL
Copyright 2020 - 2024 byArmina.com | byArmina.com foloseste cookie-uri | Termeni și condiții | Politică de confidențialitate
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram