Acest articol este despre combinația de instrumente care funcționează pentru mine. Este subiectiv. S-ar putea să nu funcționeze pentru tine. Pentru a găsi ce funcționează, trebuie să experimentezi și să explorezi mai multe opțiuni și să le acorzi timp. Deci, dincolo de rețeta de mai jos, mesajul meu este: Găsește ce funcționează pentru tine!
Întotdeauna mi-a plăcut să planific. În ultimii 20 de ani am încercat multe instrumente și cred că am descoperit ce funcționează pentru mine. Când zic ce funcționează, chiar vorbesc serios, funcționează. A existat o perioadă când planificarea ocupa mai mult timp în viața mea decât acțiunea. Planul meu nu muncea pentru mine, eu munceam pentru el. Mai mult visam despre viitor decât să trăiesc în prezent. Așa că am schimbat instrumentele de planificare pe care le folosesc și sunt deschisă să încerc trucuri noi, app-uri sau metode, pentru că ce funcționează acum, s-ar putea să nu mai funcționeze anul viitor. Pot să umplu multe pagini despre ce am încercat în trecut, dar iată ce folosesc acum.
Anul acesta folosesc 5 instrumente: Google Calendar, Agenda Îndrăzneață pe care am creat-o în decembrie, Samsung health app, Google Keep și Pintrest.
- Google calendar – pentru privirea de ansamblu. La finalul zilei, notez aici pe ce s-a dus timpul meu în ziua respectivă și schițez ziua următoare. Pentru mine, asta e cea mai bună metodă de a calcula câte ore am investit într-un proiect în ultimele 3 luni, de exemplu. Sau aș putea calcula câte ore am muncit în total în 2017, pentru un client anume. Pot să verific și câte ora am dormit în ultimele 6 luni. Acesta e calendarul meu personal și îl păstrez privat pentru a mă simți confortabilă să notez orice ciudățenie am nevoie. Cel profesional e share-uit cu colegii și acolo sunt notate întâlnirile – pe care apoi le salvez și în calendarul personal, astfel încât cel personal e un mare ”life blueprint”.
- Agenda Îndrăzneață – pentru uz zilnic, în format tipărit. O folosesc pentru planificare lunară, săptămânală și zilnică. Îmi place să scriu de mână și cu siguranță nu pot evita un planner care stă pe birou versus un app pe care îl pot închide. Folosesc coduri de culoare pentru sarcinile pe care le fac, nu le fac, pentru cele pe care le mut/amân. Folosesc o notare specială pentru ”pietrele de moară” (acele sarcini pe care le amân de multe ori) ca să îmi fie clar cât de mult le evit. Dacă le mut de 3-5 ori, e clar că am nevoie să le deleg sau să renunț la ele, dar oricum, după 5 ”mutări”, închid bucla pentru că îmi strică motivația pentru alte lucruri. Agenda Îndrăzneață e miniona mea – lucrează pentru mine ca eu să îmi eliberez timpul pentru ce e important. Păstrez o evidență a unor obiceiuri care mă interesează sau ”sunt în teste”, cum ar fi: apa (dacă nu-mi notez uit să beau apă), citit & scris și sport. Overview-ul lunar pe 2 pagini A5 din agendă mă ajută foarte mult (în google calendar e dificil de citit totul rapid). În plus, scrisul de mână îmi dă un sentiment unic de concentrare. E un fel de mindfulness cu carioci colorate. Ce e bifat în agendă (doar atât!) e trecut în google calendar.
- Samsung health app – O folosesc pentru a avea habar de câte ore dorm pe noapte (și în ce intervale orare). Se înregistrează automat. Țin mobilul cu mine mereu pentru a înregistra câți pași fac. Am o țintă zilnică pe care încerc să o ating măcar 4 din 7 zile pe săptămână. Îmi notez și greutatea în fiecare dimineață. Nu sunt obsedată de greutate, dar mă ajută să știu cum stau ca să nu oscilez mai mult de +/- 1kg, pentru că am un corp ce ”pune bine” tot ce prinde.
- Google keep – Îl folosesc pentru a nota idei, liste de cumpărături, link-uri la cărți sau articole pe care vreau să le păstrez. Când îmi vine o idee, o notez imediat și o las la dospit. Dacă revin la ea și adaug mai multe detalii, e o idee ”virus” și e un semn că ar trebui să o iau în serios. Apoi, periodic, deschid Google Keep pe laptop și copiez toate ideile dospite într-un alt instrument, astfel le avansez în grad de la ”idei” la ”schiță” și sunt gata de a urca la nivelul următor.
- Pinterest – Îl folosesc pentru “visual boards” – tablouri de comandă, vizuale. Colecționez imagini și schițe pe anumite teme pentru a le avea într-o formă vizuală. Aici apar multe puncte, ca stelele de pe cer. Ulterior conectez punctele și se transformă într-un atelier, articol sau proiect.