Ce este de fapt mentoratul?

28/02/2024

Mentoring, mentorat… un alt termen pe care vrem să-l înțelegem

Acum ceva vreme am propus spre analiză termenii de coaching și consultanță, pentru a delimita sensul fiecăruia și a înțelege diferența dintre ei, iar astăzi, a venit rândul impozantului „mentorat” să fie despicat în patru pentru a fi înțeles.

Mentoratul presupune un tip de serviciu mai personal, spre deosebire de coaching și consultanță, cu care împărtășește însă câteva scopuri comune – creștere, dezvoltare, potențial maxim.

Mentorul este o persoană care deține competențe tehnice și practice pe un job/domeniu specific, și poate ajuta prin experiența sa un începător din același domeniu, el trecând deja prin tot procesul de formare înainte și atingând obiectivul la care tu aspiri.

Ai urmărit vreodată un film cu samurai? Atunci imaginează-ți un Sensei care intră în dojo-ul său, sigur pe el, cu pași apăsați, drept, impozant, parcă nimic nu-l poate distrage de la calea sa, iar discipolii lui urmăresc pe nerăsuflate fiecare mișcare pe care o face, aborbind parcă energia, disciplina, măiestria cu care execută mișcările sale. El a trecut deja prin toate etapele, de la învățăcel la maestru, iar ceea ce are el de oferit se răsplătește mai ales cu stimă și respect.

Asemeni unui Sensei, mentorul a pășit pe același drum înaintea ta, are o vastă experiență în aria ta de interes, îți împărtășește din greșelile sau reușitele sale și este acolo pentru a răspunde tuturor întrebărilor legate de proces, dar în egală măsură și el are satisfacția profesională de a fi contribuit la creșterea cuiva și de a căuta noi perspective în domeniul său de activitate.

Făcând o scurtă trecere în revistă, termenii de Consultant, Coach și Mentor propun servicii diferite, dar având ca scop comun dezvoltarea.

Așadar, Consultantul te întreabă pentru a-ți oferi o strategie, Coach-ul te provoacă să cauți răspunsul propriilor întrebări, iar Mentorul primește întrebările mentee-lor sau hai să zicem în română - stagiarilor săi, împărtășind din experiența și cunoștințele sale.

Nu sunt eu Sensei, dar experiență în antreprenoriat online tot strâng din 2007 când mulți nu știau nici ce înseamnă ”remote”. În 2008 mi-am dat disertația analizând eficiența ”elearning-ului” și comisia mi-a spus să nu cumva să intru în educație. Fiți pe pace, profă nu îmi place 😉

Plătește online

Echipa ByArmina - SC CRB COMERTRANSCONSULT SRL
Copyright 2020 - 2024 byArmina.com | byArmina.com foloseste cookie-uri | Termeni și condiții | Politică de confidențialitate
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram