Cât de mult se poate schimba un om? (partea II)

04/03/2021

Marea întrebare are un răspuns. Cam 25% din ”compoziția” personalității poate fi schimbată – așa-numita parte idiogenică. Partea cea mai mare, de 50% constă în componenta biogenică și este neschimbabilă – poți citi despre ea în prima parte a acestui articol. Ce a mai rămas, restul de 25% este componenta sociogenică și despre ea voi detalia aici.

Cele 25 de procente schimbabile, ”felia” sociogenică a personalității umane este un adevărat caleidoscop:

  • Oamenii apropiați – cei care ne-au crescut, ne sunt aproape, dragostea lor, valorile personale, ce ne-au învățat inconștient sau cu intenție.
  • Mediul – tipul școlii, prietenii pe care ni i-am făcut, fiica vecinului cu care te jucai când erați mici, alimentația, hainele pe care le-ai purtat și tot așa.
  • Macro-universul fiecăruia = “big picture” – țara în care ai trăit, climatul, cultura, religia și orice alte caracteristici culturale sau geografice.

Într-o frază: felia de 25% sociogenic, constă în comportamente ce sunt învățate din socializare și din normele și așteptările culturale pe care le absorbim din mediul în care am trăit până la 16 ani.

Pornind de la această bază, psihologii au creat “the Big Five personality tests”. Există multe versiuni ale testului, dar ce au în comun sunt cele 5 componente ale personalității:

  • Deschis (Openness to experience) – cât de mult vrei să știi sau să experimentezi, cât de curios sau creativ ești. Foamea ta de a întâlni oameni noi, de a vedea locuri noi și de a te exprima în moduri originale. Cât de artistic sau investigativ ești. Sau nu.
  • Conștiincios (Conscientiousness) – abilitatea de a îți controla propriile impulsuri, de a îți seta obiective și de a te ține de un plan. Transpare în cât de muncitor ești, cât de dedicat ești și cât de multă auto-disciplină ai. Se reflectă în cât de mult îți place să urmezi reguli versus să improvizezi.
  • Extrovertit (Extraversion) – cât de multă energie și entuziasm pui în ceea ce faci, cât de sociabil, încrezător și ambițios ești. Cât de mult de afectează ceea ce vezi versus ceea ce gândești. Cât de sociabil sau aventuros ești…sau nu ești.
  • De treabă (Agreeableness) – cât de mult înseamnă ceilalți pentru tine, cât de mult preferi să cooperezi și cât poți empatiza cu oamenii. Îi ierți ușor pe ceilalți, ești calm și blând sau…nu tocmai.
  • Anxios (Neuroticism) – stabilitatea emoțională (starea mentală, cât de conștient de sine etc.) verus frica de risc, stări de anxietate, emotivitate sau depresie.

Big 5 e adeseori folosit și la interviurile de angajare. Valorile din test se zice să rămân destul de stabile după vârsta de 16 ani. Acest amalgam intră în compoziția feliei sociogenice de 25% și practic relevă că:

  1. Personalitatea îți influențează deciziile, conștient sau nu. E ideal să ne creștem cunoașterea de sine ca să fie mai adesea decizii conștiente.
  2. Cât de deschis ești influențează cât de multă putere ai asupra propriei vieți. Cu cât ești mai deschis cu atât ai șanse mai mari să obții ce dorești de la viața ta.
  3. Copilăria cu evenimentele, oamenii și locurile sale îți pot afecta personalitatea.
  4. Stabilitatea emoțională îți va influența reacția la stres și nevoia de a deține controlul. Acestea, la rândul lor, îți vor influența deciziile și cât de mult îți ies sau nu planurile de viață.

Poți alege ce comportamente să afișezi, cum comunici cu ceilalți, poți învăța să îți controlezi trăsăturile de personalitate după ce ajungi să te cunoști bine pe tine, dar în definitiv nu îți poți schimba personalitatea. Așadar, acesti 25% sunt considerați a fi de neschimbat.

Și iată că am ajuns și la acea parte din noi de 25% idiogenic. Partea pe care o putem schimba!

Idiogenicul constă în motive, planuri, obiective, speranțe și angajamente, precum și proiecte personale. Toate acestea pot fi schimbate. Poate părea puțin, dar dacă schimbarea e importantă pentru tine, este enorm!

PS: despre cum să faci schimbarea să se întâmple…voi scrie săptămâna viitoare 😊

Surse:

  1. Personality- What Makes You the Way You Are – by Daniel Nettle
  2. Me, Myself, and Us: The Science of Personality and the Art of Well-Being, by Brian Little
  3. Driven: How Human Nature Shapes our Choices – by Paul R. Lawrence

Plătește online

Echipa ByArmina - SC CRB COMERTRANSCONSULT SRL
Copyright 2020 - 2024 byArmina.com | byArmina.com foloseste cookie-uri | Termeni și condiții | Politică de confidențialitate
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram