Întotdeauna m-a intrigat replica ”rămâi cu el, în timp poți să îl schimbi” și recent am mai auzit câteva asemănătoare, așa că am pornit într-o călătorie de descoperire pentru a răspunde la marea întrebare: ”cât de mult (pe bune) se poate schimba un om?”
Se pare că personalitatea noastră are o importanță foarte mare în acest proces de schimbare. Mai precis, sursele personalității umane sunt 50% biogenice, 25% sociogenice și 25% idiogenice. Cei 25% de idiogenice reprezintă de fapt zona de manevră, pătrățelul în ce putem schimba ceva, conform lui Brian Little.
Hai să clarificăm mai întâi ce nu putem schimba: cei 75%.
50% biogenice constă în moștenire ancestrală, gene și funcțiile și structura creierului. Evident că nu ai nicio putere asupra cocktail-ului de gene pe care l-ai moștenit de la părinți și strămoși. E clar și că funcțiile cerebrale au treaba lor, inclusiv hormonii și toată chimia ce se întâmplă acolo. Ce putem face totuși e să fim conștienți de ele. Așa că, studiază puțin ce caracteristici ai moștenit din familie și în ce cantități se regăsesc în ”rețeta TU”. Poate ai moștenit spiritul antreprenorial de la bunicul tău? Sau ești precaută ca tata? Optimistă ca mama? Câte grame din fiecare în ”rețeta TU”?
Moștenirea ancestrală face parte și ea din acești 50%. E ceva ce toți oamenii au adânc înrădăcinat în sistem și conform lui Paul Lawrence se caracterizează prin 4 instincte. Aceste instincte ne-au ținut în viață și…ne-au făcut moștenitorii pământului:
Instinctul de proprietate e cel care ne face să fim competitivi. Dacă propuneți un concurs unui grup de copii ce până atunci se juca frumos, și mai promiteți și bomboane câștigătorului, totul se schimbă. Se transformă toți în niște mici monstruleți competitivi de parcă nu ar mai fi văzut niciodată bomboane. Ideal ne dorim nu doar să deținem lucruri, ci să deținem mai multe decât alții. Poate de-asta iPhone-urile se vând așa de bine sau…pernele decorative. Pentru că mereu vrem mai bun, mai mult.
Instinctul de apărare este cel mai vechi și se activează când tu sau ce deții, sunteți în pericol. Declanșează răspunsul de ”luptă sau fugi” al creierului și este util în situații limită. În trecut a fost foarte important pentru supraviețuire. În prezent este adesea inutil pentru că nu fugim de urși tot timpul. Uneori chiar ne strică planurile pentru că face din noi niște indivizi foarte precauți, care nu își asumă riscuri și lasă viața să se scurgă.
Instinctul de conectare este cel care ne îndeamnă să ne reproducem, să facem copii. Este un instinct primar care în prezent este vizibil și într-o formă mai evoluată a sa de cooperare și comunicare, nevoia de comunitate, de a face parte dintr-un ”trib” cum îl numește Seth Godin. Atrage după sine și faptul că ne pasă ce cred ceilalți despre noi pentru că cine știe…poate suntem excluși din trib, din sat și ajungem să ne mănânce urșii. Deși contextul s-a schimbat, în continuare de frământă gânduri de tipul ”oare ce va zice lumea dacă…?” (unde punctele de suspensie pot fi înlocuite cu orice acțiune ce ne-ar stânjeni în ochii celorlalți și nu ne-ar mai face să ne simțim speciali pentru a ne încadra în normele acestui grup…special din care facem parte).
Instinctul de a crea este cel mai vizibil la copiii mici care întreabă tot timpul: ”mami, ce e asta?”. Este curiozitatea nativă și setea de a descoperi cum funcționează anumite lucruri și lumea în general. După copilărie, dacă nu a fost sufocat pe parcurs, se transformă în setea de a crea și foamea de perfecțiune. Uneori ne ajută, alteori se poate transforma într-o obsesie și alteori…se stinge înainte de a fi folosit la întregul potențial. Tot acest instinct ne ajută să prezicem rezultatele unei decizii. Și aș adăuga eu că este instinctul care ne-a împins să inventăm atâtea mașinării și dispozitive care să ne ușureze viața.
Instinctul de conectare și cel de a crea sunt exclusiv umane. Celelalte două se întâlnesc și la animale, dar nu acestea. Ele ne-au ajutat să punem stăpânire pe planeta Pământ…noi, ființe ce nici la frig nu rezistăm fără hainele ce ni le-am creat.
Instinctul de proprietate și cel de apărare sunt declanșatoare reciproce și pot stârni războaie. Pentru că o țară vrea să își mărească teritoriul, cealaltă se apără și fiecare individ devine brusc cel mai aprig patriot.
Pentru a fi un bun lider, Paul Lawrence consideră că e nevoie să conștientizezi toate cele 4 instincte și să le menții în proporții echilibrate în comportamentul tău.
Despre celelalte surse ale personalității, 25% sociogenice și 25% idiogenice…în articolul următor. Fii pe fază!
Surse: